úterý 21. dubna 2015

Ze zákulisí kentuckých smažených kuřat

Fastfoody jsou oblíbeným způsobem jak zahnat hlad. Alespoň u těch, kteří nemají tak hluboko do kapsy, jako někteří studenti. Přemýšleli jste však někdy, co se skrývá za vaším BigMacem nebo Hot Wings plukovníka Sanderse? Šmakuláda vám dnes přináší alespoň náznak otřesné pravdy. Vyzpovídali jsme brigádnici, která si v jednom z olomouckých KFC přivydělává ke studiu na univerzitě. Její jméno musíme bohužel utajit. Nebezpečí, že by byla nalezena ubitá zmrzlým kuřecím stehnem, totiž nemůže Šmakuláda brát na lehkou váhu.

Kolik brigádníků si v KFC přivydělává tak jako ty?

Celkem je tam dvacet pracovníků a z toho asi tak patnáct šestnáct studentů na brigádě. Takže je to spíš takové studentské prostředí.

Co přesně je náplní tvojí práce?

Jsem na servisu, tam připravuji sendviče. To je dost jednotvárná práce. Pořád dokola dáváš zeleninu, maso, omáčku. A když se to do deseti minut neprodá, tak se to musí vyhodit.

Po deseti minutách?

Ano. A hranolky po sedmi. Tak se právě hlídá, aby bylo všechno opravdu čerstvé, když si to koupíte.

KFC nedávno uvedlo novou reklamní kampaň, ve které zdůrazňuje český původ potravin. Je na tom něco pravdy?

Upřímně, všechno maso nám vozí odněkud z Polska a sýr myslím taky, ale to nevím jistě. Jenom zelenina je od nějakých extra dodavatelů z Česka. Aspoň myslím.

To nezní jako moc dobrá zpráva pro ty, kdo si jídlo kupují…

Ale ty potraviny jsou právě kvalitní. Kdyby nebyly kvalitní a čerstvé, tak by to ani nebylo tak strašně drahé. Třeba za každý plátek sýru dá zákazník asi deset korun.

To je dost drahý sýr. A to ho jen tak vyhodíte, když se to do deseti minut neprodá?

Ano. Ráno nám přivezou zásoby, a co se do večera neprodá, to se musí povyhazovat. Je to obrovské množství odpadu. Tam je mi těch zvířat vážně líto, když je zabijí jen proto, aby skončila v koši.

Není to trochu vyhazování peněz?

A proč je asi jídlo ve fastfoodech tak drahé? Nějak musí pokrýt náklady. Navíc se používá obrovské množství soli a taky spousta výrazného koření.

Taky je všechno smažené…

Přesně tak. Ale ne že by se to smažilo jako řízek v trojobalu, to ne. Žádné vajíčko ani strouhanka, jenom taková speciální směs, kterou používáme. Ale to je prý nějaká tajná receptura, kterou vymyslel ten zakladatel.

Pravidla jsou asi přísná, že?

To ano. Na všechno dohlížejí manažeři, taky nám chodí náhodné kontroly, které hlídají čistotu a strhávají body. Třeba špinavé umyvadlo je za pět bodů – je to taková celofiremní hra. Každou hodinu si musíme umýt ruce…

Každou hodinu? To vám kontrolují i umyté ruce?

Ano, máme na to dokonce takový budíček, který nám tu hodinu odměřuje. A každý den musíme udělat test, jestli si pamatujeme, co jak dlouho vydrží – teda po kolika minutách se to musí vyhodit. Všechno zkrátka musí být přesně načasované a přesně podle příruček.

Žádné komentáře:

Okomentovat